Semasa

Video: Tiada Hati Perut, Lelaki Tua ᴄᴀᴍᴘᴀᴋ Kucing Ke Sungai Dicari, Ganjaran Akan Diberikan

PETALING JAYA – Perbuatan seorang lelaki ᴍᴇɴᴄᴀᴍᴘᴀᴋ seekor kucing yang telah disumbat ke dalam sebuah beg plastik ke dalam sungai mengundang kecaman hebat di laman sosial.

Menerusi perkongsian di laman Facebook Persatuan Haiwan Malaysia (Animal Malaysia) kejadian tersebut dipercayai berlaku di sebuah perkampungan di Betong, Sarawak, namun tarikh sebenar kejadian tidak dinyatakan.

Menurut Animal Malaysia, perbuatan tersebut boleh menyebabkan haiwan itu terdedah kepada bahaya ᴅɪʙᴀʜᴀᴍ ʙᴜᴀʏᴀ atau ᴍᴀᴛɪ ʟᴇᴍᴀꜱ.

“Masyarakat Betong digesa kenal pasti pelaku dan laporkan kepada pihak berkuasa. Sarawak negeri autonomi mempunyai Enakmen Kebajikan Haiwan 2015 untuk ᴍᴇɴᴅᴀᴋᴡᴀ ᴘᴇɴᴊᴇɴᴀʏᴀʜ haiwan.

“Jangan beri peluang kepada ᴘᴇɴᴊᴇɴᴀʏᴀʜ ᴋᴇᴢᴀʟɪᴍᴀɴ haiwan hidup bebas. Mereka perlu dijejak, ᴅɪᴛᴀɴɢᴋᴀᴘ, ᴅɪᴅᴀᴋᴡᴀ dan ᴅɪʜᴜᴍʙᴀɴ ke ᴘᴇɴᴊᴀʀᴀ,” katanya di laman Facebook hari ini.

Jelas Animal Malaysia, Akta Kebajikan Haiwan 2015, Enakmen Kebajikan Haiwan 2015 (Sabah & Sarawak) perlu pindaan dengan memasukkan ʜᴜᴋᴜᴍᴀɴ ꜱᴇʙᴀᴛᴀɴ terhadap ᴘᴇɴᴊᴇɴᴀʏᴀʜ haiwan.

Sementara itu, rata-rata netizen mengecam tindakan lelaki tersebut dan menyifatkan perbuatan itu sangat ᴋᴇᴊᴀᴍ dan tidak berperikemanusiaan.

“Sampai hati ʙᴜᴀɴɢ macam tu je apa salah kucing tu?,” soal Jasmon Jas di ruangan komen.

Tangkap layar memaparkan seorang lelaki membawa kucing yang diletakkkan dalam beg plastik sebelum ᴍᴇɴᴄᴀᴍᴘᴀᴋᴋᴀɴɴʏᴀ ke dalam sungai.

Pada masa sama, netizen turut mempersoalkan kenapa perakam video tersebut tidak menghalang perbuatan lelaki berkenaan dan seolah-olah turut ʙᴇʀꜱᴜʙᴀʜᴀᴛ dengan pelaku.

“Yang ambil video tu kenapa tidak halang dan minta kucing tu? Kucing tu tak tau apa2 tapi boleh pula dilakukan macam itu, sedih betul,” kata Aliceson Linda.

Sehingga pukul 6 petang tadi, klip video berdurasi 30 saat itu ᴅɪꜱᴀᴋꜱɪᴋᴀɴ lebih 8,500 kali dan dikongsi lebih 307 kali.

Rakaman Video ada di Bawah Sekali

Harap dapat pakcik tu.

Kurang didikan ꜱɪᴠɪᴋ betul

Hati-hati pada yang memberi komen marah

Tidak mustahil perkara begini pernah berlaku sebelum ini disana.

Lepas Dia Campak tu, Boleh lak Berbual

Tonton Video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *