Semasa

Anak bongsu setia jaga ibu bapa sampai hujung usia, tinggal kerjaya demi kasih hingga ke syurga… Bakal tunang setia di sisi

ALANGKAH bertuahnya ibu bapa jika mempunyai anak yang sanggup berhenti kerja dan pulang ke kampung halaman untuk berbakti ketika mereka sedang s4k1t.

Mungkin bagi sesetengah individu, agak sukar untuk melepaskan kerjaya demi ibu bapa, tetapi tidak bagi seorang pemuda ini.

Bukan untuk sebulan dua sebaliknya dia mengambil keputusan untuk terus pulang ke kampung halaman bagi menjaga bapanya yang terlantar akibat diserang strok sehinggalah insan k3$ayangannya menghembuskan nafas terakhir, tanggal 1 Ramadan lalu.

Video wajahnya yang muram dan sugul ketika menghantar 4rw4h bapa ke ‘destinasi terakhir’ sebagaimana yang dikongsikan di media sosial, nyata turut meruntun jiwa netizen.

Berkongsi cerita dengan mStar, Siti Noorfatihah Muslim berkata, pemuda dalam video yang dimuat naik di akaun TikTok miliknya adalah bakal tunangnya, Abdul Aliff Abdullah.

Aliff sanggup menolak tawaran pekerjaan kerana mahu menjaga ayahnya yang terl4ntar ak1bat str0k.

Senang disapa sebagai Fatihah, wanita berusia 24 tahun ini berkata bakal tunangnya tidak sanggup untuk men1ngg4lkan bapanya terl4ntar k3$eorangan di rumah sekiranya dia mahu keluar mencari kerja.

“Justeru, dia hanya ambil upah gunting rambut orang kampung dan orang terdekat. Itupun di atas tangga di rumahnya, sebab dia tak mahu tinggalkan bapanya k3$eorangan.

“Dalam tempoh itu juga, dia menerima tawaran untuk menyambung kembali kontrak sebagai juru elektrik di syarikat sama namun dia menolak sebab mahu tumpukan perhatian menjaga ayah.

“Kalau dia nak jumpa kawan-kawan atau bersukan, dia akan pastikan lampin bapanya ditukar terlebih dahulu, sudah bersih dan sudah makan. Paling lama dia akan keluar pun dua jam.

Gambar kenangan 4rw4h ibu dan bapa Aliff.

“Kami sendiri pun jarang bertemu kecuali apabila ada hal tertentu dia minta bantuan untuk hantarkan ayahnya ke hospital. Saya sangat memahami situasinya… tapi sesibuk mana pun, dia tetap luangkan masa untuk hubungi saya walau seminit,” katanya yang bekerja sebagai penasihat jualan Proton di Kuala Terengganu.

Bercerita lebih lanjut, Fatihah berkata bakal tunangnya sebelum ini turut melakukan perkara yang sama ketika 4rw4h ibunya terlantar s4k1t buah pinggang..

“Dia la yang melakukan semua tugas menjaga 4rw4h ibu dan berulang alik dari kampus ke rumah sebab ketika itu dia masih menyambung pengajian peringkat diploma.

“Sebelum ‘pergi’, ibunya berpesan supaya jaga ayah elok-elok. Sebab itu apabila 4rw4h ayahnya s4k1t tahun lalu, dia sanggup balik kampung sebab berpegang kepada kata-kata 4rw4h ibunya,” cerita Fatihah.

Pernah juga dia tanya, kenapa saya tak pergi cari lelaki lain yang lebih stabil, yang boleh luangkan masa selalu. SITI NOORFATIHAH MUSLIM

 

Fatihah sentiasa berada di sisi dan memberikan semangat kepada Aliff selepas kedua-dua ibu bapa lelaki itu men1ngg4l dunia.

“Jadi apabila dia down, saya hanya mampu suruh dia berdoa, bersolat dan kongsi video-video motivasi mengenai betapa besar ganjaran menjaga ibu bapa,” ceritanya.

Tidak menyangka perkongsian video di aplikasi TikTok meraih sehingga melebihi 248,000 jumlah tontonan, Fatihah berkata dia sekadar mahu mengabadikannya sebagai kenangan.

“Selain itu, mesej yang saya cuba sampaikan adalah betapa besarnya ganjaran seseorang yang berbakti kepada orang tua. Alhamdulillah, terlalu ramai yang mendoakan dan beri kata-kata semangat untu Aliff.

“Dia pun terharu apabila membaca komen netizen yang doakannya. Aliff kini masih ambil upah gunting rambut sambil sedang menunggu jawapan untuk temuduga menyertai pasukan bomba. Mungkin asbab doa-doa ini, mana tahu rezekinya semakin dipermudahkan.

“Kepada yang lain, ambillah peluang jaga mak ayah selagi diberikan k3$empatan masa,” akhirinya.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *