Semasa

“Kami dah cuba..” Akhirnya Agensi Haji Bongkarkan ‘Dalang’, Sekali Netizen Kantoikan Sesuatu

Kisah bakal jemaah haji yang terkandas di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) selepas dipercayai menjadi mangsa ‘scam’ satu syarikat agensi pelancongan swasta telah mendapat perhatian ramai.

RAKAMAN VIDEO ADA DI BAWAH SEKALI

Mana tidaknya, ada di antara mereka telah berada di KLIA sejak 28 Jun lalu memandangkan pihak agensi kerap memberitahu bahawa jadual penerbangan ke Jeddah ditukar-tukar.

Suasana KLIA menjadi begitu sebak sehingga meraih rasa simpati warganet kerana merasakan para jemaah sudah diperdaya dengan visa furada yang dijanjikan sebelum ini.

Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf

Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf Agensi pelancongan mohon maaf

Tambahnya, pihak UC Travel akan melakukan sidang media pada minggu hadapan bagi memberi penjelasan berkenaan kejadian yang menimpa hampir 400 bakal jemaah haji.

Setakat ini, 17 laporan polis telah dibuat bakal jemaah haji yang terkandas di sekitar Lembah Klang dan siasatan dijalankan oleh pihak polis dibawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) turut sama menyiasat kejadian tersebut dibawah Seksyen 8 (1) (d) Akta Industri Pelancongan 1992 [Akta 482].

Keluar Duit KWSP dan Jual Tanah

Menerusi perkongsian di laman sosial, ada diantara mereka telah mengeluarkan duit dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) semata-mata untuk menunaikan haji tahun ini namun impian tersebut ranap begitu sahaja.

Perkongsian salah seorang mangsa penipuan tersebut dikenali sebagai  ‘Rizal Ismara Ismail turut menunjukaan keadaan sedih dan duka para jemaah kira-kira hampir 400 orang yang terkandas di KLIA.

Dalam pada itu, tular di aplikasi TikTok berkenaan video salah seorang anak kepada jemaah bakal  haji  tampil ‘memujuk’ semua mangsa untuk membuat laporan polis pada 5 Julai 2022 selepas berasa mereka telah ditipu oleh agensi.

Menurutnya, ketika dia melakukan laporan polis, hanya 4 jemaah sahaja yang berbuat perkara sama dan duit yang telah mereka keluarkan dikembalikan semula.

Namun, masih ramai jemaah yang bersangka baik dengan tetap menunggu sehingga 7 Julai dan baru mengedari bahawa mereka ditipu selepas dimaklumkan tiada lagi penerbangan ke Jeddah selepas ini.

Susulan daripada itu, ruangan komen TikTok milik salah seorang waris dari bakal jemaah haji tersebut telah dibanjiri dengan luahan rasa simpati terhadap apa yang berlaku oleh mereka.

Agensi pelancongan mohon maafAgensi pelancongan mohon maafAgensi pelancongan mohon maafAgensi pelancongan mohon maaf

Mana tidaknya, ada diantara mereka telah berada di KLIA sejak 28 Jun lalu dan difahamkan tarikh penerbangan yang diberikan oleh wakil agensi kerap berubah-ubah.

Agensi pelancongan mohon maafAgensi pelancongan mohon maafAgensi pelancongan mohon maafAgensi pelancongan mohon maafAgensi pelancongan mohon maafAgensi pelancongan mohon maafAgensi pelancongan mohon maafAgensi pelancongan mohon maafAgensi pelancongan mohon maaf

Tonton Video Penuh : SILA KLIK DI SINI

Sumber: TikTok noorhanaatiqah2, @adibazlanofficial, Facebook ‘Rizal Ismara Ismail 

Sumber Ohmymedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *