Semasa

“Saya Takkan Teragak AmbiI Tindakan Mhkamah, Kalau Ada Pnggil Saya Ali Hitam Dan Ejekan Tubuh”- Ali Puteh

“Pihak yang kejar harta bukan lsteri Abam, tetapi plaintif..” – Hakim

Balu pelawak Allahyarham Abam Bocey iaitu Nor Hidayah Mohd Ali akhirnya dapat menarik nafas lega.

Ia apabila menang dalam kes saman fitnah yang difailkan terhadap adik iparnya Ali Puteh.

“Pihak yang kejar harta bukan lsteri Abam, tetapi plaintif..” – Hakim

“Pihak yang kejar harta bukan lsteri Abam, tetapi plaintif..” – Hakim“Pihak yang kejar harta bukan lsteri Abam, tetapi plaintif..” – Hakim“Pihak yang kejar harta bukan lsteri Abam, tetapi plaintif..” – Hakim“Pihak yang kejar harta bukan lsteri Abam, tetapi plaintif..” – Hakim“Pihak yang kejar harta bukan lsteri Abam, tetapi plaintif..” – Hakim“Pihak yang kejar harta bukan lsteri Abam, tetapi plaintif..” – Hakim“Pihak yang kejar harta bukan lsteri Abam, tetapi plaintif..” – Hakim“Pihak yang kejar harta bukan lsteri Abam, tetapi plaintif..” – Hakim“Pihak yang kejar harta bukan lsteri Abam, tetapi plaintif..” – Hakim“Pihak yang kejar harta bukan lsteri Abam, tetapi plaintif..” – Hakim

Akan Buat Rayuan di Mahkamah Tinggi

Menurut laporan Kosmo! Online, bagaimanapun pelawak berusia 33 tahun itu bercadang untuk membuat rayuan di Mahkamah Tinggi.

Ini kerana mendakwa terdapat beberapa fakta perlu diperbetulkan.

“Pihak yang kejar harta bukan lsteri Abam, tetapi plaintif..” – Hakim

“Alhamdulillah hari ini selesai keputusan mahkamah.

Saya akur dengan keputusan hari ini tetapi saya akan membuat rayuan di Mahkamah Tinggi kerana terdapat fakta yang tidak tepat.

“Saya tidak boleh kongsi fakta tersebut kerana akan mengganggu proses rayuan.

Apapun keputusan hari ini, saya okey, tidak ada rasa nak marah atau mengamuk,” kata ahli kumpulan Puteh itu.

“Pihak yang kejar harta bukan lsteri Abam, tetapi plaintif..” – Hakim

Selain itu, Ali berkata dia sudah lali dengan kecaman netizen sejak kemelut tersebut berlaku dua tahun lalu.

Ini kerana menyifatkan orang ramai tidak mengetahui kronologi sebenar antara kedua-dua pihak.

“Netizen yang menghentam saya bahawa saya yang menyaman, sebenarnya yang memulakan ialah Nor Hidayah.

Saman ini bermula 15 hari selepas arwah Abam meninggal,” ujarnya.

Ali menjelaskan, dia sebelum ini dituntut ganti rugi am sebanyak RM900,000 selain diberi notis untuk diheret ke mahkamah.

“Pihak yang kejar harta bukan lsteri Abam, tetapi plaintif..” – Hakim

“Kemudian saya perlu jawab dan menghantar saman balas. Hakikatnya bukan saya memulakan saman,” tegasnya.

Terdahulu, Ali atau nama penuhnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan diperintah membayar RM60,000 kepada ibu tunggal anak satu itu berhubung kenyataan aib dimuat naik di laman Instagram pada 2020.

Allahyarham Abam menghembuskan nafas terakhir pada 10 Februari 2020 akibat demam panas.

Meninggalkan isteri serta anak lelaki mereka Syed Uthman Hamzah Al-Juffrey yang kini berusia tiga tahun.

“Saya dah lali dan tak kisah netizen nak cakap apa kerana mereka tidak menentukan keputusan mahkamah,” kata pelawak Ali Puteh mengenai kecaman berterusan yang dilemparkan kepadanya menerusi media sosial.

Ia berikutan laporan Harian Metro kelmarin mengenai kegembiraan Ali apabila perbicaraan k3s sam4n terhadapnya sudah tamat selepas semua pihak tampil dengan keterangan masing-masing.

Ali, 32, berkata, netizen tiada hak untuk menentukan siapa betul dan siapa saIah dan dia tidak perlu ambil kisah dengan mereka.

“Hanya mahk4mah yang boleh tentukan keputusan. Ada juga netizen yang mengata macam-macam dekat Instagram, tapi saya jawab komen elok-elok kerana kita masih meraikan Syawal.

“Kalau mereka kata Nor Hidayah (kakak ipar) menang tak apalah. Saya tak nak cemarkan bulan Syawal ini dengan perbuatan yang kurang manis. Saya dah biasa dengan kejlan orang. Alhamdulillah saya okay saja,” katanya kepada Harian Metro.

Bagaimanapun Ali atau nama sebenarnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan akan mengambil tindakan terhadap netizen yang menghlna fizikalnya secara keterlaluan.

“Kalau ada yang panggil saya dengan gelaran Ali Hitam dan bermain dengan body shamlng (ej3kan tubuh) agak mel4mpau dan babitkan keluarga, saya takkan teragak-agak untuk ambil tindakan mahk4mah.

Negara kita ada undang-undang dan kalau mereka mel4mpau sangat, perkara ini akan dibawa ke mahk4mah. Jangan pula kata saya asyik nak sam4n saja, sebaliknya mereka sendiri yang nak jumpa saya. Saya akan ‘print screen’ dan ambil tindakan,” katanya.

Ali berkata, dia sudah malas untuk berg4duh dengan mereka di media sosial kerana ia hanya membuang masa.

“Cara untuk ajar mereka ialah bawa ke mahk4mah. Kalau sembang dalam media sosial takkan habis sampai bila-bila.

“Kalau dia saIah dan kena bayar dend4 contohnya RM500,000, barulah kes4l dan nak minta maaf. Saya harap doakanlah yang baik-baik dan jangan mem4ki h4mun kerana ini bulan Syawal. Kalau betul nak jumpa saya boleh datang mahk4mah,” katanya.

Terdahulu, kemelut keluarga membabitkan Ali dan kakak iparnya, Nor Hidayah Mohd Ali memaksa k3s ini dibawa ke Mahk4mah Sesyen Kuala Lumpur.

Ia sudah didengar di hadapan Hakim menerusi prosedur yang berlangsung secara dalam talian pada 16 dan 17 Februari lalu.

Ali memfailkan sam4n terhadap Nor Hidayah dan jutawan kosmetik, Datuk Seri Aliff Syukri Kamarzaman pada 27 Ogos tahun lalu.

Ibunya Sabariah Arshad adalah plaintif pertama diikuti bapa, Syed Mohd Ridzuan (plaintif kedua), kakaknya Sharifah Norwahidah (plaintif ketiga) dan Ali (plaintif keempat).

Tindakan ini dibuat sebagai tindak balas terhadap kakak iparnya yang terlebih dulu bertindak meny4mannya dengan tuntutan mencecah RM900,000.

Ali Puteh dah sedia hadap apa saja kec4man netizen

Pelawak Ali Puteh bersedia menghadapi sebarang kec4man daripada netizen selepas diperintahkan membayar ganti rugl am RM60,000 kepada kakak iparnya, Siti Norhidayah Mohd Ali kerana memfltnah dalam laman sosial Instagram, dua tahun lalu.

Ali berkata, dia tiada masaIah untuk berdepan dengan netizen yang akan menghent4m atau mencemvhnya di laman sosial.

“Dalam dua tahun ini, saya sudah bersedia menghadapi apa saja kec4man. Saya sudah maklumkan kepada keluarga, menang pun kita kena (hent4m), kaIah pun kita kena.

“Jadi, saya tiada masaIah dengan netizen sebab kita tahu apa yang kita lakukan dan apa sebenarnya yang terjadi,” katanya.

Menurut Ali, dia tidak akan menggunakan platform media sosial untuk membuat sebarang luahan atau ketidakpuasan hati kerana bimbang akan mengg4nggu proses rayuan di Mahk4mah Tinggi.

“Kalau saya kongsikan apa-apa lagi di media sosial, saya bimbang akan berlaku masaIah di Mahkamah Tinggi.

“Tentang netizen, saya memang tak risau apa-apa pun,” katanya.

Terdahulu, Ali atau nama sebenarnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan akan membuat rayuan di Mahk4mah Tinggi berikutan terdapat beberapa fakta yang did4kwa tidak tepat selepas keputusan k3s s4man fitn4h diputuskan hakim, Zulqarnain Hassan semalam.

Pada Mei 2020, Hidayah, 30, memfailkan s4man fltnah terhadap Ali Puteh, 34, berhubung kenyataan yang dibuat pelawak itu di akaun Instagram yang antara lain menggambarkan dirinya seorang tidak bertanggungjawab.

Wanita terbabit memohon ganti rvgi am, teladan atau punitif dan tervk yang tidak dinyatakan jumlahnya.

Dia juga memohon satu perintah injunksl bagi menghalang adik iparnya menyiarkan sebarang kenyataan berbaur fltnah terhadap dirinya, kod dan relif-relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahk4mah.

Sementara itu dalam prosiding sama, mahk4mah men0lak sam4n fltnah yang dikemukakan Ali Puteh dan tiga ahli keluarganya yang lain terhadap Hidayah dan usahawan kosmetik Datuk Aliff Syukri dengan kos sebanyak RM13,000.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Update Report

Kredit: metro     via info kini

Leave a Reply

Your email address will not be published.