Semasa

Video: “Risau ToIong Nnt Dia BeIi D4D4H” – Wardina Sebak Dedahkan Keadaan Benjy Semasa Di L0kap

Terdahulu, PELAKON Benjy Ibrahim yang juga anak kepada aktres Allahyarham Azean Irdawaty menghembuskan nafas terakhir di sebuah hospital di Medan, Indonesia pada Ahad.

Berita pemergian Benjy itu dimaklumkan oleh ayah Benjy, Khairil Anwar Zainal Mukhtar Rashidi.

“Ben (panggilan buat Benjy) meninggal di hospital Medan Indonesia akibat asma hari ini,”

“Ada kawan Ben telefon saya maklumkan Ben meninggal dunia pukul 11 pagi ini,” jelas Karl dalam nada sebak ketika dihubungi.

Wasiat Terakhir

Berkongsi cerita dengan Astro AWANI, adik Allahyarham Benjy, Inessa Irdayanty berkata, abangnya yang mesra dipanggil Ben tidak mahu ahli keluarga atau mana-mana individu berdepan kesulitan utk membawa jenazahnya pulang ke tanah air.

“Sejak dahulu lagi, sebelum COVID-19 bermula lagi, Ben sudah lama pesan, kalau apa-apa jadi dekat kepada dia di sana, tak perlu bawa balik jenazah ke Malaysia.

Dia minta sedekahkan Al-Fatihah, biar keb.umi di sana.

“Jadi dia (Benjy) memang wasia.tkan dekat kami sejak dari dahulu lagi,” katanya ketika dihubungi Astro AWANI pada Ahad.

Menjelaskan situasi selepas dimaklumkan berkenaan pemergian abangnya itu, Inessa berkata, mereka sekeluarga masih lagi berbincang sebelum membuat kata putus berkenaan proses pengurusan jen.azah Benjy.

“Selain wasiat yg ditinggalkan Allahyarham, perkara kedua yg kami pertimbangkan adalah untuk menyegerakan urusan jenazah secepat mungkin.

“Kami juga tidak mahu melewat-lewatkan proses pengebumian kerana kita tidak mahu apa-apa komplikasi seperti kelewatan dan sebagainya sekiranya kami ingin bawa pulang jenazah (ke Malaysia),” katanya.

Benjy selamat disemdikan di Medan

Benjy selamat disemdikan di Medan

Benjy selamat disemdikan di Medan

Benjy selamat disemdikan di Medan

Benjy selamat disemdikan di Medan

Benjy yang juga anak kepada aktres Allah.yarham Azean Irdawaty menghembuskan nafas terakhir di sebuah hospital di Medan, Indonesia pada Ahad akibat penyakit as.ma.

Berita pemergian Benjy itu dimaklumkan oleh ayah Benjy, Khairil Anwar Zainal Mukhtar Rashidi kepada Astro AWANI.

Rakaman Audio Adik Perempuan Benjy

Selamat Dikebumikan

Jenazah Benjy selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Pasar 4, Klambir Lima Kampung , Medan Indonesia kira-kira jam jam 12 tengah hari (waktu Malaysia) tadi.

Adik arwah, Inessa Irdayanty dan Elza Irdalynna berkata, semua urusan pengebumian selesai kira-kira 45 minit kemudian.

“Kami berkesempatan menyaksikan acara pengembumian sebagai sebuah keluarga melalui panggilan video WhatsApp dengan pihak pengurusan penjara,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kata kedua beradik itu, pihak penjara Tanjung Gusta di Medan turut memaklumkan tiada kos dikenakan untuk pengebumian tersebut kerana semua bayaran sudah diselesaikan.

“Terima kasih buat semua yang menawarkan sumbangan untuk bayaran perkhidmatan pengebumian.

“Jika anda masih berharap untuk menyumbang, kami mohon anda sedekahkan pilihan amal kebajikan yang diingini atas nama Ben (Benjy) dan sedekahkan al-Fatihah pada rohnya,” kata mereka.

Pada masa sama, Inessa Irdayanty dan Elza Irdalynna berkata, mereka amat berterima kasih kepada pihak penjara atas setiap bantuan dan urusan berkaitan Benjy.

Memiliki nama sebenar Khaeryll Benjamin Ibrahim, anak seniwati Allahyarham Azean Irdawaty itu menjalani hukuman penjara di Indonesia sejak 2017.

Dia dilaporkan meninggal dunia di sebuah hospital di Medan semalam kerana mengalami kesukaran bernafas kesan daripada asma kronik.

Dia meninggal dunia ketika usianya mencecah 42 tahun.

Benjy selamat disemdikan di Medan

Benjy selamat disemdikan di Medan

Sementara itu, Setiausaha Agung Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) Mohd Hafiz Mohd Nafiah berkata, semua urusan pengebumian Benjy diselesaikan pihak penjara dan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Medan.

Menurutnya dia sempat menyaksikan proses pengebumian Benjy melalui siaran langsung melalui video bersama keluarga dan anak pelakon terbbait tengah hari tadi.

“Alhamdulillah semua urusan dipermudahkan oleh Allah SWT untuk Benjy pulang ke negara abadi.

“Andai ada kesilapan yang pernah arwah lakukan saya memohon semua pihak untuk memaafkan dia dunia dan akhirat.

“Sesungguhnya Benjy adalah seorang manusia yang sangat kuat dan hebat untuk melalui segalanya dengan sendiri sehingga hujung nyawa,” katanya.

Wardina Saffiyah Sebak Terkenangkan Keadaan Benjy Semasa Di Lokap

Wardia Safiyyah bersyukur kerana sebelum ini dia dah membantu tak tak pernah sesekali menyisihkan Benjy Ibrahim semasa  Allahyarham menghubunginya sebelum ini.

Kata Wardina, dia sangat sedih dengan pemergian Benjy dan memahami kesusahan arwah yang menanggung derita bersendirian di penjara Indonesia.

Foto: IG

“Memang waktu dia hubungi saya untuk bantuan, saya ada was-was sikit.

Takut dia beli dadah. Benjy tunjuk bil hospital. Sebab hospital sana tak bayar untuk orang bukan warga negara.

“Tak banyak pun sebenarnya. Benjy terpaksa pinjam duit tahanan lain dan kalau tak bayar ikut masa, dia dibelasah. Dia sangat terdesak. Bukan mudah nak mengemis pada orang.

“Saya taklah terkilan sangat kerana saya dapat juga bantu Benjy dan tidak sisihkan dia.

“Disebabkan itulah, dia cakap terima kasih kerana tidak sisihkan dia seperti orang lain. Sedihnya.

Dia meninggal sendirian tanpa keluarga di negara lain. Moga Benjy tenang di sana,” katanya seperti dipetik di Harian Metro.

Wardina juga ada berkongsi cebisan rasa tulisan Benjy yang sangat menyentuh perasaan.

“Cebisan rasa Benjy dalam pen.jara. Dia menulisnya dengan begitu baik. Penguasaan bahasa inggerisnya cemerlang. Itulah saya memilih untuk kekal mengingatinya.

“Saya kenal Benjy mula-mula masa berlakon bersama dalam telefilem Kepulangan arahan Subaimi Baba.

Innalillahiwainnailaihirajiun. Allahummafirghlahu warhamhu wa’afini wa’fuanhu.”

Semoga Ditempatkan Dikalangan Mereka Beriman

Benjy selamat disemdikan di Medan Benjy selamat disemdikan di Medan Benjy selamat disemdikan di Medan Benjy selamat disemdikan di Medan Benjy selamat disemdikan di Medan Benjy selamat disemdikan di Medan Benjy selamat disemdikan di Medan Benjy selamat disemdikan di Medan Benjy selamat disemdikan di Medan Benjy selamat disemdikan di Medan Benjy selamat disemdikan di Medan Benjy selamat disemdikan di Medan Benjy selamat disemdikan di Medan Benjy selamat disemdikan di Medan Benjy selamat disemdikan di Medan Benjy selamat disemdikan di Medan Benjy selamat disemdikan di Medan Benjy selamat disemdikan di Medan Benjy selamat disemdikan di Medan

Al-fatihah untuk Benjy. -CARI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *