Semasa

“Jangan Cabar Arahan Kerajaan” DS Ismail Sabri Sudah HiIang Sabar dan Tampil Memberi Amaran

Terdahulu, Kerajaan menjangkakan peralihan Fasa Satu ke Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) di seluruh negara boleh dilakukan pada awal Ogos ini.

Timbalan Perdana Menteri, yang juga Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, jangkaan itu berdasarkan perkembangan positif kadar vaksinasi lengkap dua dos yang telah melepasi nilai ambang 10 peratus.

Jelas beliau, negeri-negeri lain boleh mengikut jejak Perlis, Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak yang telah pun terlebih dahulu berada di Fasa Dua.

Ianya setelah melepasi nilai ambang ketiga-tiga indikator utama yang ditetapkan di bawah PPN.

“Perkembangan ini memberi gambaran bahawa negara berada di landasan yang betul dalam usaha mencapai imuniti kelompok.

“Indikator ini sejajar dengan perancangan PPN yang menjangkakan kadar vaksinasi akan mencapai 10 peratus populasi pada akhir bulan Julai ini,”

Demikian katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Kriteria utama untuk memasuki Fasa 2 adalah kes harian COVID-19 di bawah 4,000; kapasiti katil unit rawatan rapi (ICU) berada pada tahap “sederhana”.

Dan 10 peratus penduduk sudah diberi vaksin sepenuhnya.

“Jangan Cabar Arahan Kerajaan” – Ismail Sabri Yaakub

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tampil memberi amaran kepada kilang dan premis yang masih berdegil melanggar operasi standard dan prosedur (S0P).

Perkara itu dimaklumkan menerusi satu posting di Facebook rasmi beliau, malam semalam.

Menurutnya, menerusi lap0ran terkini sebanyak 180 kilang serta premis perniagaan diarah tutup kerana gagal mematuhi arahan dan S0P ditetapkan.

“Jangan cabar arahan kerajaan, ini amarn saya kepada kilang dan premis perniagaan yang masih berdegil melanggar SOP.

“Rakyat lain boleh bersabar, kenapa masih ada pihak masih berdegil dan merupakan penyumbang utama,” katanya yang juga Menteri Pertahnan.

Jelas Ismail, beliau turut meminta bantuan rakyat supaya tampil menyalurkan maklumat.

“Saya berbesar hati kepada netizen, penduduk sekitar dan rakyat yang sentiasa memberi maklumat pada pihak berkvasa terhadap mereka yang rakvs dan ta.mak ini,” katanya.

Gunakan Sepenuh Kuasa yg Ada Patutnya

Kesian kat peniaga kedai kering

Rakyat dah lama patuh

Terlalu banyak tangan-tangan ghaib

Rindu nak jumpa 0 kes macam dulu

Sekadar info, kluster jangkitan C0VlD di tempat kerja mendominasi jumlah penvlaran di Malaysia berbanding klvster lain sepanjang tahun ini.

Data Kementerian Kesihatan (KKM) menunjukkan sebanyak 1,495 klvster tempat kerja direkodkan berbanding keseluruhan 2,605 klvster antara 1 Januari hingga kelmarin.

Penvlaran C0VlD di tempat kerja itu membabitkan 134,230 k3s p0sitif bagi tempoh berkenaan, yang merangkumi 62 peratus daripada keseluruhan 214,884 k3s membabitkan klvster wab. ak itu tahun ini.

Klvster komuniti adalah yang kedua tertinggi tahun ini dengan 644 kIvster, yang membabitkan 41,865 k3s, iaitu lonjakan lebih 300 peratus berbanding hanya 9,908 k3s tahun lalu.

Katanya, pemeriksaan dilaksanakan ke atas 2,246 kilang, 15,682 premis perniagaan, 924 tapak pembinaan dan 326 asrama penempatan pekerja.

“Semalam, 438 individu ditahan atas kesalahan ingkar SOP.

Daripada jumlah itu, seramai 404 individu dikompaun manakala 33 lagi direman dan seorang dijamin,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ismail Sabri yang juga Menteri Pertahanan berkata, Operasi Benteng semalam menangkap 10 orang pendatang asing tanpa izin (PATI) serta merampas empat kenderaan darat.

Pada masa sama kata beliau, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) membuat 815 pemantauan harian ke atas 10 jenis bekalan barangan.

Ia terdiri daripada peringkat peruncit (629), pemborong (155) dan pengilang (31).

Katanya, KPDNHEP juga melakukan 1,857 Pemeriksaan Khas Pematuhan SOP sepanjang PKP.

Dan daripada jumlah itu, 1,850 premis mematuhi SOP yang ditetapkan manakala tujuh premis dikompaun kerana tidak patuh SOP.

“Semalam, hanya seorang daripada 143 warga asing yang menjalani ujian saringan didapati positif Covid-19,” katanya.

Sumber : gem pak

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *