Semasa

Seolah² Ramai yg ‘Gembira’ Lihat Najib Dihukum, Ini yg Berlaku Di Kandang Tertuduh Sebenarnya

Putrajaya: Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dilihat sedih dan duduk di dalam kandang tertuduh selepas Mahkamah Persekutuan di sini, hari ini, mengekalkan sabitan dan hukuman penjara terhadapnya membabitkan kes seleweng dana RM42 juta SRC International Sdn Bhd.

“Dalam kes kami, ini adalah kali pertama saya melakukannya iaitu menukar peguam atas sebab yang kukuh.

“Yang Arif, saya merayu supaya tidak tersinggung dengan apa yang diperkatakan tetapi ini yang saya rasakan.

“Sebagai seorang tertuduh dan perayu di peringkat akhir kes, ia adalah perasaan yang paling teruk untuk dirasai, untuk menyedari bahawa apa yang berlaku adalah dengan cara yang tidak adil.

“Peguam saya sebelum ini di Shafee & Co melakukan tugas terbaik sepanjang empat tahun lalu mewakili saya di Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan.

“Mereka tidak membuat sebarang masalah dan disebabkan itu mereka kekal sebagai peguam saya dalam ujian lain yang saya hadapi.

“Tetapi di sebalik usaha berani mereka, saya kalah dalam kedua-dua percubaan saya dan rayuan kepada Mahkamah Rayuan, bukan kerana kekurangan merit pembelaan saya merit,” katanya.

Najib berkata, berhubung lantikan peguam baharu, beliau tidak malu mengatakan bahawa terdesak melakukan bagi meningkatkan peluang untuk rayuan.

“Yang Arif, keputusan ini meninggalkan saya tanpa peguam. Manakala peguam saya, Hisyam Teh Poh Teik tidak boleh mewakili saya dengan berkesan kerana tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat persediaan

“Serius Yang Arif boleh saya tanya ini, adakah saya harus dipersalahkan dan dihukum kerana bergantung kepada nasihat dari pasukan peguam dan peguam sendiri.

“Saya kecewa dengan keputusan mahkamah yang tidak membenarkan sebarang penangguhan bagi memberi pembelaan yang berkesan,” katanya.

HM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *