Semasa

TuIar Video 3 Lelaki yg CuIik, Tmbak Budak 10 Tahun Di KepaIa Terima Padah Dibaakar Hidup² Oleh Penduduk Kampung

Tiga lelaki yang mencuIik dan membvnuh seorang kanak-kanak lelaki berusia 11 tahun telah diheret keluar dari balai polis Guatemala oleh penduduk kampung sebelum dibaakar hidup-hidup, lapor portal berita MailOnline semalam.

RAKAMAN ADA DI BAWAH SEKALI

Ovidio Mendez, 24, Selvin Perez, 24, dan Samuel Godinez, 38, terbvnuh pada Isnin lalu di bandar Colonango.

Suspek telah mencuIik Freddy Mendez pada 12 Ogos lalu dan meminta wang tebusan berjumlah AS$19,500 (RM87,116) sebagai pertukaran untuk pembebasannya, demikian menurut Polis Guatemala.

Keluarga itu meneruskan pembayaran wang tebusan tetapi mangsa tidak pernah dikembalikan.

Penduduk yang marah bertindak menangkap ketiga-tiga suspek pada Isnin lalu dan menyerahkan mereka kepada pihak berkuasa tempatan.

Namun proses hukumn yang lama trlah menyebabkan kumpulan penduduk itu menyerbu balai, mengalahkan polis dan membawa salah seorang suspek secara paksa ke kawasan hutan.

Mereka memukuI, menyiram petrol ke atas badan dan membaakar suspek tersebut selepas dia mengesahkan bahawa mangsa maati akibat terkena tmbakan di kepala dan ditanam di dalam lubang.

Dalam menuntut keadilan dengan cara mereka sendiri, penduduk kampung kembali ke balai dan mengheret keluar dua suspek lain dan mengulangi hukuman itu sekali lagi.

Mereka turut membaakar rumah salah seorang suspek. Mayat mangsa ditemui pada Rabu lalu, demikian menurut media tempatan.

“Alhamdulillah,pembalasan setimpal dan sangat tepat tindakkan org kampung tu.” – Gilang

“Ini lah yg berlaku bila rakyat dah tak percaya kepada sistem keadilan. Yg menangkap penduduk & yg menghukum juga penduduk.” – Wahid

“Klau masyarakat tak btindak sendiri sahih suspek tlepas punya…dpt duit tebusan byk kasi bayar pihak bkuasa sikit menyengkoi la deme” – Amir

“Rakyat Guatemala lebih suka menghukum penjnayah sendiri daripada menyerahkan mereka pada polis.

Sama kes 2014 sorang gadis dibeIasah dan dibaakar hidup-hidup oleh penduduk, sebab merompak dan membvnuh pemandu teksi. Mungkin kalau serah polis pun denda 2k lepas balik..” – Luziaf

Sumber Kosmo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *